Ubuntuya DB2 Kurulumu

Ubuntuya DB2 kurulu için 2 yol mevcut. 1. si ftp.software.ibm.com/software/data/db2/express/latest_debs adresinden size uygun .deb uzatılı dosyayı indirmek. Ben 32-bit lik versiyonu kurmak istediğimden dolayı db2exc_9.1.2-1_i386.deb dosyasını indirdim. Siz kendi istediğiniz versiyonu bu adresten edinebilirsiniz. .deb uzantılı dosyaları eğer indirirken ubuntunun yazılım kurma aracı ile aç seçeneğini işaretlerseniz, ubuntu tarafından kurulum tamamlandıktan sonra otomatik olarak kurulacaktır.Yada indirme işlemi tamamlandıktan sonra terminalden(türkçe versiyonunda uçbirim adı ile)
sudo gdebi-gtk db2exc_9.1.2-1_i386.deb
komutunu çalıştırdığınızda aynı şekilde kurulum başlayacaktır.

2. seçenek ise http://www-01.ibm.com/software/data/db2/express/download.html adresinden işletim sisteminize uygun olan versiyonu indirmek. İndirme işlemini tamamladığınızda .tar uzantılı bir dosya ile karşılaşacaksınız. .zip uzantılı dosyayı açar gibi fareye sağ tıklayıp-->buraya çıkar seçeneği ile dosyamızı çıkarıyoruz. Ardından DB2 kurulumuna geçmeden gerekli olan 2 paketi yüklememiz gerekiyor. Bunun için

sudo apt-get install libaio1
sudo apt-get install libstdc++5

komutlarını sıra ile çalıştırıyoruz. Paket kurulumları da tamamlandıktan sonra

sudo su

komutunu kullanıp ardından şifreyi girerek root a erişim hakkı alıyoruz. Ardından dosyayı nereye açtıysak onun bulunduğu yere

cd /home/gokmen/Desktop/expc komutu ile ulaşıyoruz.(buradaki komuttaki yol örnektir. siz bilgisayarınızda "expc" klasörü nerede ise onu yazınız)

Son olarak da

./db2setup komutunu yazarak kurulum işlemine geçilir. Bundan sonra size DB2 kurulum ekranı gelecek ve ordaki adımları ve ayarları seçerek devam edeceksiniz.Eğer kurulum ekranı geldiğinde boş bir ekran ile karşılaşırsanız sistem-->seçenekler-->görünüm--> görsel efektler 'den hiçbiri seçeneğini seçip kuruluma baştan başlayarak sorunu giderebilirsiniz. Kurulumun sonunda sizin dışınızda 3 tane kullanıcı daha oluşturacak. DB2 işlemlerinin bazıları o kullanıcı oturumları ile yürütülmekte. Daha sonraki kayıtlarımda o konu hakkında da yazılarım olacak.

Comments

Popular posts from this blog

How to add transaction and new folder in SAP Menu (SAP Menüsüne işlem kodu ve klasör eklemek)