Abap notlarım-2

Bir önceki yazımda ABAP'a kısa bir giriş yapmştık. Şimdi biraz daha işin içine girmekte yarar var. Ama kod yazma falan değil daha durun bakalım o kadar ermedik biraz daha pişicez. Neyse yazı dizimize programın yönetilmesi ile devam ediyoruz. Buyrun...


Mevcut programı yönetme

Kaynak kod --> ABAP Editor’ü ile başlatılır
Varyantlar --> Varyant yönetme aracı ile başlatılır. Bir raporun seçim penceresindeki girdi alanları için sabit değerler tanımlanır. Genelde çok kullanılan işler için tanımlanır.
Nitelikler --> Programın niteliklerini değiştirmek için kullanılır.
Belgeleme --> Program hakkında bilgilerin yer aldığı bölüm. Git bölümünden dokümentasyon’a tıklandığında program hakkında yazılmış bilgileri görebiliriz. Her program için mevcut değildir.

Forward Navigation ile program açmak

Program düzenlemesi sırasında bir satırdaki bir statement a ait kodlar mevcut ise o statement’a çift tıklandığında, o kodları görebiliriz ve istenirse değiştirebiliriz. Eğer arkada o statement’ a ait program mevcut değil ise bu sefer o statement için program yaratmayı isteyip istemeyeceğimizi soracaktır.
Eğer INCLUDE statement’ına çift tıklarsanız aynı şekilde bu sefer de editor’de include programı açılacaktır.


Program Özelliklerini yönetmek

Program özelliklerinden çalışma zamanı davranışlarını ayarlayabiliriz. Programın tipi, statüsü, uygulama özelliği gibi. Böylece program nasıl çalışacak tespit ederiz. Buradaki en özellik ise programın tipidir. Çünkü bu programın nasıl çalıştırılacağını belirler. Program özellikleri ile ayrıca programın dahil olduğu uygulamayı ve ilgili mantıksal veritabanının adını da getirir. Burada doğru özellikleri girmemizde fayda var çünkü doğru girilmemesi durumunda sistem programı düzgün şekilde çalıştırmayacaktır. Program özellikleri için Program Attributes ekranını kullanabilirsiniz.
Çalıştırılabilir program için program tipi bölümüne “1” girilmelidir.

Module oluşturmak için “M”.
Include program için “I” gibi.

Comments

Popular posts from this blog

How to add transaction and new folder in SAP Menu (SAP Menüsüne işlem kodu ve klasör eklemek)