Abap notlarım-1

Abap serüvenimizin ilk kaydına hoşgeldiniz. Çalışmalarım sırasında alacağım notları elimden geldiğince burada paylaşmaya çalışacağım. Çok düzenli olmayabilir ama Abap konusunda Türkçe kaynak sıkıntısını gidermek için biraz katkısı olur belki. Abap nedir ne değildir diye başlamak istemiyorum zaten google dan arama yaptırdığınızda aynı tanımı içeren birçok site bulacaksınız. Zaten birkaç site dışında bu konu üzerinde kaynak sağlayan yer yok. Notlarımın size yardımcı olması dileğiyle...

Transactions

SE38 --> programlara ulaşmak için kullanılır.
SE80 --> program yaratma,ulaşma için kullanılır.
SE93 --> kullanılabilecek transactions ları gösterir.
/n --> Diğer transaction’ ı çalıştırmak için kodun önüne konulur.


Repository Browser’dan program açmak

Programın adını girerek enter tuşuna basılması durumunda (eğer program adı mevcutsa) o programı açar. Eğer program adı sistemde mevcut değilse, bu programı yaratmak isteyip istemediğimizi sorar.
TOP INCL --> program declaration larının yapıldığı bölümdür.
Attributes --> program yaratılırken belirlenen özellikleri.(module,include gibi)
Nesne listesinde var olan geliştirme class ın adını girip, seç tuşuna bastığımızda bu geliştime class ına ait R/3 repository nesnelerinin hiyerarşik görünümünü elde ederiz.
Bu listede “programs” isimli bir düğüm yok ise “Object Types Development Class” ı seçip oradan program yaratılabilir.
“Programs” zaten düğümde mevcut ise o bölüme gelip oradan yarat diyerek yeni program yaratılabilir.
Bu durumda düğümün üstüne gelip genişleterek geliştirme class ına ait mevcut programları görüntüleyebilir, üzerine gelip çift tıklayarak ABAP Editor vasıtası ile programı görüntülebilir veya değiştirebiliriz.


Mevcut programı yönetme

Kaynak kod --> ABAP Editor’ü ile başlatılır
Varyantlar --> Varyant yönetme aracı ile başlatılır. Bir raporun seçim penceresindeki girdi alanları için sabit değerler tanımlanır. Genelde çok kullanılan işler için tanımlanır.
Nitelikler --> Programın niteliklerini değiştirmek için kullanılır.
Belgeleme --> Program hakkında bilgilerin yer aldığı bölüm. Git bölümünden dokümentasyon’a tıklandığında program hakkında yazılmış bilgileri görebiliriz. Her program için mevcut değildir.

Comments

Popular posts from this blog

How to add transaction and new folder in SAP Menu (SAP Menüsüne işlem kodu ve klasör eklemek)